Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2017

Η Τηλεόραση Του 2018

Φίλοι και γνωστοί έχουν κατακλύσει το inbox μου στο Facebook με δεκάδες συνδέσμους από ειδήσεις του τύπου: «Επιστρέφουν στην ΕΡΤ τα ‘Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα’,» «Δεν θα το πιστεύετε ποια εκπομπή επιστρέφει στην ΕΡΤ» και τα τοιαύτα. Δεν απαιτούνται πάνω από πέντε δράμια νου για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτές οι ειδήσεις δεν ευσταθούν για ένα πολύ απλό και εξόφθαλμο λόγο. Τα ‘Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα’ δεν ήταν παραγωγή της ΕΡΤ για να μπορεί να τα ανασταίνει όποτε της καπνίσει. Το εν λόγω πρόγραμμα ήταν μία συμπαραγωγή των EBU/UER της οποίας πρώτης εξακολουθεί να είναι απλά μέλος η ΕΡΤ.

Επειδή έχω ψάξει ενδελεχώς το ζήτημα παλιότερα και έστειλα άπειρα μέηλ πανταχόθεν για να ρωτήσω γιατί ένα τόσο κερδοφόρο και υπέροχο πρόγραμμα καταχωνιάστηκε στα χρονοντούλαπα των εθνικών ραδιοτηλεοράσεων, μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητας ότι τα πνευματικά δικαιώματα των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα τα κατέχει μια  γαλλική εταιρεία μέχρι και το 2020. Η Γιουροβίζιον (EBU) από μόνη της δεν μπορεί να τα αναστήσει. Τουλάχιστον όχι με το φορμάτ/τίτλο/λόγκο που τα ξέραμε.

Παρόλα αυτά, η Γιουροβίζιον αναγνωρίζει πως οι συνθήκες ευνοούν την επιστροφή ενός τέτοιου προγράμματος και έκατσε και κατάστρωσε ένα νέο φορμάτ στα χνάρια των προαναφερθέντων παιχνιδιών το οποίο θα καταχώριζε νομικά ως δική της πατέντα. Πρόκειται για τα λεγόμενα Eurovision Super Games τα οποία ιδανικά θα έβγαιναν στον αέρα το 2018, και τα οποία θα προσομοίαζαν αρκετά στα γνωστά πρότυπα που όλοι ξέρουμε. Δυστυχώς, όμως, για να υποστηριχτεί μία τόσο φιλόδοξη εκπομπή απαιτούνταν η συμμετοχή τουλάχιστον δύο εκ των big5, όπως και στον διαγωνισμό τραγουδιού, δηλαδή της ιταλικής ΡΑΙ, του αγγλικού BBC, της ισπανικής TVE, της γερμανικής ARD και της γαλλικής FT. Πέραν της ιταλικής τηλεόρασης, καμία άλλη δεν εξέφρασε επιθυμία να στηρίξει την πρωτοβουλία. Κάποιες μικρότερες χώρες που εκδήλωσαν εκ πρώτης όψεως ενδιαφέρον συμμετοχής (Σερβία, Ελλάδα, Πορτογαλία), δεν αρκούν ώστε να βγει το μπάτζετ. Επομένως, τα Eurovision Super Games που θα αποτελούσαν πακέτο μίας νέας σειράς καινούριων προγραμμάτων της Γιουροβίζιον (φέτος το καλοκαίρι βγήκε και ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού για ευρωπαϊκές χορωδίες και κέρδισε η Σλοβενία), μπήκε στο ψυγείο.



Αυτό ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι έβερ από την σειρά του 1993. Ελβετικής προελεύσεως, το περιβόητο 'φοντού' όπου οι παίχτες καλούνταν να μαζέψουν μέσα από το τεράστιο κατσαρολικό το ψωμάκι με το χρώμα της ομάδας τους. Περιττό να πω ότι στα 13 μου, έπαιξα το ίδιο παιχνίδι στην αυλή της γιαγιάς μου, γεμίζοντας ένα βρεφικό μπάνιο με αφρό ξυρίσματος και καλώντας τους φίλους / ξαδέλφια μου, που είχαν συγκροτήσει ομάδες, να βουτάνε μέσα με το κεφάλι και να ψαρεύουν με το κουτάλι που είχαν στο στόμα διάφορα αντικείμενα. Όταν ήρθαν οι γονείς τους να τους μαζέψουν δέχτηκα λεκτικές επιπλήξεις επειδή ήταν όλοι τίγκα στον αφρό, βρωμούσαν, και έπρεπε να σπεύσουν άρον-άρον στο μπάνιο. Όλα ξινά μου τα βγάζανε παιδιόθεν. 


Η ΕΡΤ, βεβαίως, γνωρίζει τη δυναμική που αναπτύχθηκε γύρω από τέτοιου είδους προγράμματα εξ αιτίας του Survivor. Το οποίο μόνο Survivor δεν ήταν. Πιο πολύ έμοιαζε με λαογραφικά παιχνίδια στην πλατεία του χωριού ανήμερα του Πάσχα, παρά με σκληρές δοκιμασίες επιβίωσης. Το ντελίριο που ακολούθησε με παιδιά να χωρίζονται σε Μαχητές και Survivors και να παίζουν στις αυλές τα αντίστοιχα παιχνίδια ήταν ομολογουμένως το καλύτερο μομέντουμ για να επανέλθουν ‘Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα’ με ελληνικό στίγμα. Και αυτό είναι που μηχανεύονται στην Αγ. Παρασκευή. Μάλλον ένα φτηνό-πρόγραμμα στο οποίο δήμοι και κοινότητες από όλη την Ελλάδα θα διαγωνίζονται σε δοκιμασίες τύπου Survivor. Εξ ου και το «Επιστρέφουν τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα» στους διάφορους αδιάφορους τίτλους ειδήσεων.

Εμένα αυτό που με παραξενεύει είναι γιατί έπρεπε να δούμε στις οθόνες μας τον Ντάνο και τη Βαλαβάνη για να εκτιμήσουμε την αξία του εν λόγω είδους προγράμματος. Ήδη από το 1993 έφερναν ψηλές θεαματικότητες τέτοια τηλεπαιχνίδια. Και όσα παρόμοια προγράμματα προβλήθηκαν κατά καιρούς από άλλα κανάλια (Wipe Out και Το Μεγαλύτερο Παιχνίδι του Κόσμου με τη Μπουλέ στον ΑΝΤ1), είχαν αξιοπρεπέστατη πορεία. Θα σου εξηγήσω αμέσως, όμως, γιατί το Survivor ήρθε κι έδεσε. Επειδή περιείχε το sex factor. Αλλιώς είναι να βλέπεις τον Κανέλλο απ’ την Πάτρα με το μπλε-ηλεκτρίκ, ελαστικό κορμάκι να βουτά στα νερά με μάσκα παπάκι ή κουνελάκι, κι αλλιώς να βλέπεις τους πρησμένους Ντάνο, Βασάλο και σπαλιάρα -που έχουν τη φλέβα τούμπανο- να βουτάνε στα νερά παρέα με την κάθε φρεσκομαυρισμένη, καλλίγραμμη γκόμενα. Να μου το θυμηθείτε, σε όλα τα νεοσύστατα τηλεπαιχνίδια αυτού του τύπου θα κυριαρχεί το γυμνό, γιατί όπως και να το κάνουμε ο κόσμος θέλει να παίρνει μάτι, ενώ η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περνάει κρίση, θεωρείται μπανάλ και ολίγον γκέι.

Ας επιστρέψουμε στα της Γιουροβίζιον όμως. Όπως έγραψα πιο πάνω, μπορεί τα Eurovision Super Games να αναβάλλονται για την ώρα, άλλα πρότζεκτς όμως προχωρούν ακάθεκτα. Ο πρώτος Eurovision Asia διαγωνισμός τραγουδιού παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο 2018 κατευθείαν από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η ιδέα να επεκταθεί ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον και στην Ασία, δεν είναι καινούρια, γεννήθηκε εδώ και δέκα χρόνια. Μάλιστα, το εγχείρημα είχε διαφημιστεί πολύ το 2008 και 2009, αλλά πάντα κάπου σκάλωνε, κυρίως στο γεγονός ότι η διαφθορά που χαρακτήριζε τα εθνικά κανάλια πολλών χωρών της Ασίας αποτελούσε τροχοπέδη για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Για να καταλάβετε, κάποιες χώρες αρνούνταν να βρεθούν στην ίδια σκηνή και να διαγωνιστούν με άλλες που τις θεωρούν εχθρικές. Ρεζιλίκια που βιώσαμε και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό βέβαια, κυρίως τη δεκαετία του ’70, αλλά και πιο πρόσφατα με τις χώρες του Καυκάσου.

Η Γιουροβίζιον είδε και απόειδε με τους Κινέζους και τους Κορεάτες που δεν μπορούσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους και πολύ έξυπνα και περίτεχνα έφερε τους Αυστραλούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η αυστραλέζικη συμμετοχή το 2015 επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού δεν ήταν τυχαία. Τους προσκάλεσαν ξεπίτηδες να συμμετάσχουν, να μάθουν τη δουλειά, και όντας το μόνο κράτος-ήπειρος που φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και μπορεί να διαφυλάξει την όποια αντικειμενικότητα του διαγωνισμού, να τους το πασάρουν με τρόπο. Εκεί λοιπόν που παρακαλούσαν τους Κινέζους και τους Ινδούς να στηρίξουν την πρωτοβουλία και δεν έβγαινε άσπρος καπνός, ήρθαν οι Αυστραλοί και είπαν «αφήστε, θα το διοργανώσουμε εμείς με ιδιωτικά κανάλια και κονδύλια, και απολιτίκ όρους και προϋποθέσεις.» Έτσι λοιπόν, η πρώτη Eurovision-Asia θα λάβει χώρα κάποτε το 2018 (ακόμη δεν ορίστηκαν ημερομηνίες), θα διαγωνιστούν 20 χώρες της Ασίας και νησιά της Ωκεανίας, και αν δέσει το γλυκό θα καταστεί παράδοση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Αυτή είναι η τηλεόραση που μας έρχεται το 2018, αυτή είναι η τηλεόραση που θα ήθελα να δουλεύω, να είμαι μέρος της, να είναι δική μου τέλος πάντων, και αυτή είναι η τηλεόραση που τελικά απλά θα χάσκω από τον καναπέ μου τυλιγμένος την κουβέρτα. 

4 σχόλια:

JSFnet Greece είπε...

Σωστα τα γράφετε, μιας και η σελιδα μας που ασχολειται με τα ΠΧΣ επικοινωνησε με τον υπευθυνο τηλεοπτικων προγραμματων της ΕBU ko JEROEN DEPRAETERE ο οποιος μας δηλωσε πως δεν γνωριζει κατι γιαα την επιστροφη του προγραμματος. Παντως μια διορθωση: η UER ειναι η EBU , ειναι το ιδιο (UER ειναι στα αγλλικα η EBU) , οποτε η EBU μπορει να επαναφερει τα JSF. Ωστοσο αν δεν κανω λαθος ο τίτλος στην καθε χωρα πχ στην Ελλαδα ο τιτλος Παιχνιδια Χωρις Συνορα, ειναι της ΕΡΤ ... δεν ειμαι απολθτα σιγουρος, απλα η Ουγγρικη τηλεοραση το Μεγαλυτερο Παιχνιδι του Κοσμου (που ειδαμε απο Αντ1) το ονομαζε Jatek Hatarok Nelkul (στα ουγγρικα τα ΠΧΣ).
Τελος η ΕΡΤ σκεφτεται να κανει μια παρομοια εκπομπη σαν τα ΠΧΣ, τωρα για το ποιος θα ειναι παρουσιαστης και τα οσα γραφονται για τον κ. Μητσικωστα, δεν ξερουμε εαν ευσταθουν! Απλα ειχαμε ενηεμρωσει οτι ο κος Σγοντζος ειναι σε επικοινωνια με την ΕΡΤ

Anti-Christos είπε...

Αγαπητή JSFNet Greece, εγώ όταν επικοινώνησα με την EBU, μου είπαν ότι δεν έχουν τα δικαιώματα των ΠΧΣ, ότι τα κατέχει μία γαλλική εταιρεία (λάθος κατάλαβα ότι αυτή η εταιρεία είναι η UER), η οποία δεν προτίθεται να τους τα παραχωρήσει. Εξ ου και προχώρησαν στην πατέντα του eurovision super games, η οποία δεν νομίζω να ευδοκιμήσει όπως βλέπω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όπως και να έχει, ας ελπίσουμε ότι θα τα ξαναδούμε στην τηλεόραση μια μέρα πριν πεθάνουμε.

Moonlight είπε...

Πόσο υπέροχα ήταν, εμένα αρέσκαν μου επειδή ούτε σαρβάιβορ και σκληροί παίχτες ήταν οι συμμετέχοντες, ούτε ήταν γελοίο όπως κάτι επόμενα όπως αυτά που αναφέρεις.
Πάντως στο σαρβάιβορ φέτος μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν κάπως πιο σεμνό από τα προηγούμενα. Ίσως επιδή ήταν η παραγωγή τουρκική; Δεν ξέρω, πάντως θυμάμαι σε προηγούμενο (σε Ελλάδα-Τουρκία) αν δεν κάνω λάθος που κάποιος παίχτης κοίταζε σε ένα αγώνα επίμονα τον πισινό μιας παίχτριας με σκοπό να την κάνει να χάσει από το πόσο άβολα θα αισθανόταν. Κατά τα άλλα, καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, συμφωνώ ότι είναι κομμάτι που λείπει από τα νεότερα φορμάτ που προηγήθηκαν του σερβάιβορ, αλλά μια μέση κατάσταση ρε γμτ να μεν μπορεί να υπάρξει;;;

JSFNET GREECE είπε...

Μαλλον θα ελεγαν για την γαλλική εταιρεία Mistral η οποια εκανε το παιχνιδι που μας προβαλε ο ΑΝΤ1 και τα γαλλικα intervilles κτλ... τωρα πως τα πηρε τα δικαιωματα.... περιεργο. Παντως αποτι ξερω, ΕΚΛΕΙΣΕ η MISTRAL.
Τα SuperGames δεν θα γινουν τελικα.... δνε ξερω πως θα το εκαναν αλλα δεν θα ηταν ΠΧΣ!!!

Τα Eurovision Super Games δεν θα γινουν τελικα! και γω θεωρω οτι θα ηταν απατα!

Ας ελπισουμε να ξαναδουμε τα ΠΧΣ...